Forum ligi
Nie jesteś zalogowany na forum.
Po konsultacji z kilka osobami z ligi proponuję zmianę w zasadach wyrównywania ofert dla zawodników RFA.
Propozycja zmiany punktu 3.10 z naszego CBA:
3.10 W przypadku zastrzeżonych wolnych agentów, dotychczasowy właściciel gracza ma prawo w ciągu 12h, żeby wyrównać ofertę dla niego i pozostawić go w składzie. Wyrównać można każdą ofertę, o ile po wliczeniu jej do team salary nie przekracza się hard cap.
W przypadku złożenia oferty kontraktu maksymalnego czas ten jest liczony od momentu złożenia takiej oferty. Czas 12h obowiązuje niezależnie od podjętej przez właściciela decyzji o wyrównaniu lub przebiciu pięcioletnim kontraktem maksymalnym.
Czas na podjęcie decyzji nie jest liczony w godzinach przestoju FA opisanych w 3.6 czyli godz. 22:00 – 6:00.
Do czasu podjęcia decyzji o wyrównaniu oferty przez dotychczasowego właściciela, nie może on składać jakichkolwiek ofert innych jak i swoim zawodnikom.
Różnice w stosunku do bieżącego punktu oznaczone są kolorem.
Mam nadzieje, że zmiana pozwoli na krótsze "mrożenie" funduszy na FA w przypadku prób składania ofert dla zawodników RFA.
Zapraszam do głosowania i ewentualnych pytań.
Ostatnio edytowany przez marwat (2022-08-04 20:37:53)
Jestem za.
Rozszerzył bym to na wszystkie Maxy, nie tylko dla RFA.
Dallas Mavericks
To może w osobnym wątku jako inna propozycja modyfikacji.
Mnie tez się podoba
GM Hornets
Jestem Za.
Za
@stanpaluch
#RipCity
Za
Grizzlies GM
Za, akurat wejdzie jak będę Maxeya przedłużał.
Na nie.
Jestem zwolennikiem dążenia do jak największej realistyki tej ligi i możliwie jak największej bliskości naszych przepisów do tych z prawdziwej NBA. 12h to zbyt mało czasu, wolę wersję 24h. Wystarczy że ktoś złoży ofertę o godzinie 6 rano, właściciel będzie np. na wyjeździe służbowym i już robi się problem. Jak ktoś składa ofertę RFA innej drużyny, to też powinien brać pod uwagę konsekwencje, a konsekwencje powinny być takie same jak w prawdziwej NBA. Nie rozumiem, czemu mamy dążyć do ułatwień w tym zakresie dla jednej ze stron, a utrudnień dla drugiej. Od podpisywania kogo nam się podoba są ligi na yahoo, a nie dynastie.
Natomiast część druga tej zmiany, czyli zakaz składania ofert zawodnikom w momencie, gdy skończyła się licytacja jednego z naszych RFA, uważam za kompletnie absurdalny, niepotrzebny i odklejony od realiów NBA. Niczego podobnego tam nie ma i nie rozumiem, czemu mielibyśmy wprowadzać jakieś sztuczne blokady.
Ostatnio edytowany przez WojtekM (2022-08-04 21:46:07)
Też jestem na nie i podzielam zdanie Wojtka
GM Celtics
Chodzi o to żebyście mi używali 24h do odstraszania od swoich graczy, bo czegoś takie nie ma w NBA
Dallas Mavericks
Oczywiście że jest. Różnica jest taka, że w prawdziwej NBA drużyny mają na to 48 godzin, a nie tak jak u nas 24.
https://www.nba.com/news/free-agency-explained
https://en.wikipedia.org/wiki/Offer_sheet
Ostatnio edytowany przez WojtekM (2022-08-04 22:36:41)
Jest straszenie jednej drużyny przez drugą, że jej się zamrozi kasę na FA, czym odstrasza od składania ofert? Wow, dzięki za linki, poczytam sobie jutro.
Dallas Mavericks
Super, może czegoś się dowiesz. Jak najbardziej jest w NBA mrożenie dostępnych pieniędzy przeciwnym drużynom, które złożyły oferty zawodnikom twojej drużyny, a co one między sobą komunikują - nie mam pojęcia tak samo jak ty.
Ale ciężko przełożyć to na prawdziwa NBA, tam zawodnicy mają agentów którzy starają się ugrać jak największą kasę i jednak bardziej straszą obecną drużynę. Jak nie dasz maxa to dostaniemy maxa na zewnątrz a Ty i tak będziesz musiał wyrównać i będzie smród. U nas RFA dziala na zasadzie odstraszacza wlasnie z powodu mrożenia kasy i tego się nie uniknie, ani nie powinno się unikać bo jednak RFA to RFA, ale skrócenie tego czasu to jak najbardziej dobry pomysł. Co do 12h ze to mało No to sorry, jak ktoś w czasie FA (czyli naszego dorocznego swieta) nie jest na forum co godzinę to nie wiem po co tu jest.
W prawdziwej NBA jest też takie coś jak przedłużenie istniejących umów i zdecydowana większość RFA nawet nie wchodzi na rynek podczas FA, tylko podpisuje umowy na długo przed startem wolnej agentury. Do sytuacji w której właściciel praw do zawodnika jest zmuszony do wyrównania oferty dochodzi bardzo rzadko. W tym sezonie chyba tylko Ayton, rok temu nie pamiętam nikogo, a dwa lata temu tylko Bogdanovicia. U nas taka sytuacja ma miejsce przynajmniej kilkanaście razy na jedno FA, a i tak jak widać za mało. Może znieśmy po prostu RFA, przedłużmy termin wymian do końca sezonu i jedźmy z wolną amerykanką. Z prawdziwą NBA czy dynastią nie będzie to miało nic wspólnego, ale przynajmniej będzie się działo.
Ostatnio edytowany przez WojtekM (2022-08-05 11:28:58)
Przedłużenie istniejących umów na warunkach zawodników, nie klubów. Kiedy klub nie chce dać tyle ile zada zawodnik, ten szuka umowy gdzie indziej. Innymi słowy większość zawodników nie wchodzi na rynek bo od asnego klubu dostają więcej niż dostaną na rynku.
Bzdura. Przedłużenie jest wynikiem negocjacji i najczęściej kompromisem wypracowanym pomiędzy stanowiskami obu stron, chyba że jest się Luką albo Giannisem, wtedy wiadomo że dostaną, co chcą. Nie wymyślajmy głupot niemających podstaw w rzeczywistości, byle tylko mieć czym poprzeć swoje zdanie, bo jak zacznę robić tak samo, szybko dojdziemy do absurdu.
Polecam śledzić maxa dla Dreymona od GSW. Na pewno go dostanie.
Ostatnio edytowany przez WojtekM (2022-08-05 11:44:57)
Co ma sytuacja Draymonda do młodych dobrze rokujących zawodników na RFA. Zresztą nie mam zamiaru Cie przekonywać, odpowiem w Twoim stylu. Bzdura.
Ma bardzo dużo do tego, co napisałeś wyżej:
Przedłużenie istniejących umów na warunkach zawodników, nie klubów. Kiedy klub nie chce dać tyle ile zada zawodnik, ten szuka umowy gdzie indziej.
Młodzi zawodnicy z RFA w większości nawet nie wchodzą na rynek, a drużyny które posiadają do nich prawa, rzadko kiedy zmuszone są do wyrównania oferty. Podałem konkretną sytuację w NBA, podałem nawet konkretne nazwiska. Jeśli dzieje się tak dużo częściej, a ja się mylę, to po prostu to udowodnij, a przyznam rację. Nie odnosisz się jednak do tego co napisałem, a zamiast tego piszesz nieprawdziwe stwierdzenie, że przedłużanie ofert RFA jest na warunkach zawodników. No nie jest, więc nazywam to bzdurą, tym bardziej że do argumentów nie chcesz się odnosić.
Jeszcze raz powtarzam:
- W prawdziwej NBA większość RFA nie wchodzi w ogóle na rynek, dlatego że istnieje system pozwalający ich drużynom przedłużyć z nimi umowy przed startem wolnej agentury. Jednocześnie nie jest tak jak piszesz, że dzieje się to na warunkach zawodników.
- W NBA jak najbardziej złożenie oferty cudzemu RFA mrozi kasę na wolną agenturę, z tą różnicą, że nie na 24 godziny jak u nas, a na 48. Linki podałem wyżej.
- W NBA gdy RFA chce postawić na swoim przy przedłużeniu umowy i nie zgadza się na negocjacje z klubem, a klub nie zgada się na przedstawione warunki, to albo jak piszesz "szuka umowy gdzie indziej" i jego klub może to wyrównać (co jak wskazałem wyżej ma miejsce bardzo rzadko), albo ma jeszcze opcję podpisania tzw. qualifying offer, czyli jednorocznego kontraktu którego wysokość jest procentem poprzedniej umowy (https://www.hoopsrumors.com/2020/05/hoo … ers-3.html), a po zakończeniu którego staje się wolnym agentem i trafia na FA. Problem w tym, że wysokość QO jest z reguły dużo niższa, niż to co może dostać od swojego obecnego klubu, więc jej podpisanie wiąże się ze stratą sporej ilości pieniędzy w ciągu tego jednego roku, przez co bardzo rzadko ma to miejsce, a zawodnik jest poniekąd zmuszony negocjować warunki ze swoim obecnym klubem, a nie jak twierdzisz, przedłużenie dzieje się na jego warunkach.
Chyba trochę zboczyliśmy z tematu. Marwat zaproponował skrócenie mrożenia kasy, nie likwidację RFA. Jestem za.
Moje zdanie na temat RFA napisałem wyżej, nie zgadzasz się z nim, akceptuje to.
Nie zboczyłem z tematu. Marwat proponuje skrócenia mrożenia kasy, a ja wskazuję, że w prawdziwej NBA to mrożenie kasy jest na dwa razy dłuższy okres. Ponadto skrócenie mrożenia kasy jest kolejnym ułatwieniem dla drużyn walczących o cudzych RFA, więc wykazuje inne ułatwienia które mamy w takiej sytuacji względem prawdziwej NBA. W dodatku Marwat proponuje jakąś blokadę składania ofert dla właścicieli RFA, co jest już kompletnie niezrozumiałym pomysłem, który nie ma swojego odpowiednika w NBA, a który ma być kolejnym ułatwieniem dla drużyn próbujących wyrwać czyjegoś RFA, a utrudnieniem dla posiadaczy tychże zawodników. Jakiegokolwiek argumentu za tą zmianą do teraz nie udało mi się przeczytać.
Jestem Za.
Rozumiem argumenty Wojtka, średnio mi się podoba, że ułatwiamy przeciwnikom wjazd na chatę ale trzeba będzie ich potraktować grubszą kasą.
Blokada kontrowersyjna tylko przez chwilę - skoro mamy tu 12 godzin a gdzie indziej 24h to z pewnością zdążymy wrócić do innych zawodników.
Przeciw.